Emeritus ne demek? Emeritus profesör ne anlama gelir?

Emeritus Nedir?

“Emeritus” terimi, Latince kökenli bir sözcüktür. Latince “emerere” fiilinin geçmiş zaman ortacı (past participle) olan “emeritus”, “hizmetini tamamlamış” anlamına gelir. Latince “e-” (dışarı, -den) öneki ve “merere” (hizmet etmek, hak etmek) kökünden oluşur. 17. yüzyılın başlarından itibaren “görev süresini tamamlamış, yeterli hizmeti vermiş” anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Latince’de dişil karşılığı “emerita” (/ɪˈmɛrɪtə/) olsa da, İngilizce’de genellikle “emeritus” sözcüğü cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin kullanılır. Bazı üniversitelerde cinsiyet-nötr bir terim olarak “emerit” de kullanılmaktadır.

Emeritus’un Akademik Bağlamdaki Kullanımı

Akademik dünyada “emeritus” (veya “emerita”), genellikle bir üniversite veya yükseköğretim kurumundan emekli olan ancak önceki unvanını kullanmaya devam etme hakkı verilen seçkin akademisyenler için kullanılan onursal bir unvandır. En yaygın kullanımı “profesör emeritus” (veya “emeritus profesör”) şeklindedir.

Bazı ülke ve kurumlarda bu unvan, belirli bir rütbede emekli olan tüm kişilere otomatik olarak verilirken, diğerlerinde emeklilik sırasında seçkin performans (genellikle araştırma alanında) gösteren kişilere seçici olarak verilen bir onur işareti olarak kalır.

 

Farklı Ülkelerdeki Uygulamalar

Amerika Birleşik Devletleri

ABD’de, genellikle bir eğitim kurumundan iyi durumda emekli olan, tipik olarak en az beş yıl görev yapmış bir “Professor of the Practice” veya “Professor in Residence” unvanına “Professor Emerita” veya “Professor Emeritus” unvanı verilebilir. Bazı üniversitelerde erkekler ve kadınlar için cinsiyet-nötr “Professor Emerit” unvanı da kullanılmaktadır.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık’ta, “Professorial Chair” unvanına sahip ve iyi durumda emekli olan akademisyenlere emeritus unvanı verilir. Sistemlerin çoğunda, bu unvan iyi durumda emekli olan tüm profesörlere verilirken, bazılarında özel bir karar veya oylama gerektirir.

Diğer Kullanımlar

Emeritus unvanı sadece akademik dünyada değil, dini kurumlarda (örneğin emekli piskoposlar için), iş dünyasında (şirket kurucuları veya uzun süre CEO olarak görev yapanlar için) ve hatta siyasi alanda da (ABD Senatosu’nda azınlık partisinden daha önce başkan pro tempore olarak görev yapmış senatörlere) kullanılmaktadır.

Türkiye’deki Karşılığı ve Uygulaması

Türkiye’de “emeritus profesör” terimi, “onursal profesör” anlamında kullanılmaktadır. Çeşitli nedenlerle emekli olan, ancak akademik çalışmalarını sürdüren kişilere verilen bir unvandır.

İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi bazı Türk üniversitelerinde, Emeritus Profesörlük unvanı şöyle tanımlanmaktadır:

“Emeklilik yaşına gelmiş ancak bilgisi, birikimi, uluslararası saygınlığı ve ilişkileriyle daha çok uzun yıllar hem akademisyen, hem de öğrencilere yol göstermesi bir kazanım olacak hocalara tevdi edilen bir statüdür. Böylelikle, kıdemli bir profesörün ders yükü ile kısıtlanmaksızın, akademik yaşamlarını üniversitede sürdürmeleri, genç akademisyenler ve öğrencilerle daima birlikte olmaları, ofislerini muhafaza etmeleri, birikimleriyle üniversitenin gelişimine ışık tutmayı sürdürmeleri hedeflenmiştir.”

Related Posts

Taoizm ve Konfüçyanizm hangi dini grupta yer alan dinler? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı

Dinler kesin bir sınıflandırma olmamakla birlikte din sosyolojisinde Semavi, Doğu Dinleri, Hint Dinleri gibi kategorize edilmektedir. Bu bağlamda birçok din gibi Taoizm ve Konfüçyanizm’in de hangi gruplarda yer aldığı merak ediliyor. Sorgulayanlar için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, Taoizm ve Konfüçyanizm hangi dini grupta yer alan dinler? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı ile ilgili detaylar…

Instagram yeniden paylaşma nasıl geri alınır? Instagram yeniden paylaşma kaldırma işlemi

Instagram yeniden paylaşma nasıl geri alınır sorusu, son dönemde güncellemelerle birlikte kullanıma açılan yeniden paylaşma özelliğini yanlışlıkla kullanan pek çok vatandaşın araştırdığı konu oldu. Peki, Instagram yeniden paylaşma nasıl geri alınır? İşte, Instagram yeniden paylaşma kaldırma işlemi hakkında detaylı bilgiler

Cumhuriyet’in haberinin ardından LGS skandalına MEB’den yeni açıklama: Usule aykırılık kabul edildi, ‘sınav güvenliği’ savunuldu

Cumhuriyet’in gündeme taşıdığı LGS skandalında yeni gelişmeler yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sınav kitapçığının usule aykırı şekilde sınav esnasında dışarı çıkarıldığını ikinci kez doğruladı. Bakanlık, sınav güvenliğinin tehlikeye atılmadığını savunsa da, kamuoyundaki tartışmalar ve velilerin endişeleri devam ediyor.

Kene ısırığı nasıl olur, belirtileri nelerdir? Kene ısırığı izi nasıl görünür?

Kene ısırıkları, genellikle açık havada, çalılık, ormanlık veya otluk alanlarda bulunan kenelerin insan vücuduna yapışarak kan emmesiyle meydana geliyor. Keneler, deriye tutunduktan sonra ağız kısımlarıyla deriyi deler ve ağrı kesici, pıhtı önleyici maddeler salgılayarak uzun süre fark edilmeden kan emebiliyor. Bu nedenle, kene ısırığı çoğu zaman ağrısızdır ve kişi tarafından hemen fark edilmeyebiliyor. Keneler, vücut ağırlıklarının çok üzerinde kan emebilir ve tam doyana kadar yaklaşık 10 gün boyunca vücutta kalabilir. Peki, Kene ısırığı nasıl olur, belirtileri nelerdir? Kene ısırığı izi nasıl görünür? İşte, merak edilen o detaylar

Topla-dağıt karteli nedir? Rekabet Kurulu Fakir’e 26 milyon TL ceza verdi!

Rekabet Kurulu, Fakir Elektrikli Ev Aletleri’ne ceza kesti. Yeniden satış fiyatlarını belirleyerek dolaylı bilgi paylaşımına aracılık ederek “topla-dağıt karteli” oluşturduğu tespit edilen Fakir, 26 milyon TL idari para cezasına çarptırıldı. Uzlaşma yolunu tercih eden şirkete %25 indirim uygulanırken, internet satış kısıtlamalarına son vereceğine dair taahhütler de bağlayıcı hale getirildi. Peki, Topla-dağıt karteli nedir?

ÖSYM Başkanı sınav merkezinde

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, “Emeklerinin, çalışma ve çabalarının karşılığını alacakları güzel bir sınav hazırladık. Büyük Türkiye’nin yarınının inşasına katkıda bulunacak, inşallah güzel bir sınav olacak ve adaylarımızı belirleyeceğiz” dedi.