Emeritus ne demek? Emeritus profesör ne anlama gelir?

Emeritus Nedir?

“Emeritus” terimi, Latince kökenli bir sözcüktür. Latince “emerere” fiilinin geçmiş zaman ortacı (past participle) olan “emeritus”, “hizmetini tamamlamış” anlamına gelir. Latince “e-” (dışarı, -den) öneki ve “merere” (hizmet etmek, hak etmek) kökünden oluşur. 17. yüzyılın başlarından itibaren “görev süresini tamamlamış, yeterli hizmeti vermiş” anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Latince’de dişil karşılığı “emerita” (/ɪˈmɛrɪtə/) olsa da, İngilizce’de genellikle “emeritus” sözcüğü cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin kullanılır. Bazı üniversitelerde cinsiyet-nötr bir terim olarak “emerit” de kullanılmaktadır.

Emeritus’un Akademik Bağlamdaki Kullanımı

Akademik dünyada “emeritus” (veya “emerita”), genellikle bir üniversite veya yükseköğretim kurumundan emekli olan ancak önceki unvanını kullanmaya devam etme hakkı verilen seçkin akademisyenler için kullanılan onursal bir unvandır. En yaygın kullanımı “profesör emeritus” (veya “emeritus profesör”) şeklindedir.

Bazı ülke ve kurumlarda bu unvan, belirli bir rütbede emekli olan tüm kişilere otomatik olarak verilirken, diğerlerinde emeklilik sırasında seçkin performans (genellikle araştırma alanında) gösteren kişilere seçici olarak verilen bir onur işareti olarak kalır.

 

Farklı Ülkelerdeki Uygulamalar

Amerika Birleşik Devletleri

ABD’de, genellikle bir eğitim kurumundan iyi durumda emekli olan, tipik olarak en az beş yıl görev yapmış bir “Professor of the Practice” veya “Professor in Residence” unvanına “Professor Emerita” veya “Professor Emeritus” unvanı verilebilir. Bazı üniversitelerde erkekler ve kadınlar için cinsiyet-nötr “Professor Emerit” unvanı da kullanılmaktadır.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık’ta, “Professorial Chair” unvanına sahip ve iyi durumda emekli olan akademisyenlere emeritus unvanı verilir. Sistemlerin çoğunda, bu unvan iyi durumda emekli olan tüm profesörlere verilirken, bazılarında özel bir karar veya oylama gerektirir.

Diğer Kullanımlar

Emeritus unvanı sadece akademik dünyada değil, dini kurumlarda (örneğin emekli piskoposlar için), iş dünyasında (şirket kurucuları veya uzun süre CEO olarak görev yapanlar için) ve hatta siyasi alanda da (ABD Senatosu’nda azınlık partisinden daha önce başkan pro tempore olarak görev yapmış senatörlere) kullanılmaktadır.

Türkiye’deki Karşılığı ve Uygulaması

Türkiye’de “emeritus profesör” terimi, “onursal profesör” anlamında kullanılmaktadır. Çeşitli nedenlerle emekli olan, ancak akademik çalışmalarını sürdüren kişilere verilen bir unvandır.

İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi bazı Türk üniversitelerinde, Emeritus Profesörlük unvanı şöyle tanımlanmaktadır:

“Emeklilik yaşına gelmiş ancak bilgisi, birikimi, uluslararası saygınlığı ve ilişkileriyle daha çok uzun yıllar hem akademisyen, hem de öğrencilere yol göstermesi bir kazanım olacak hocalara tevdi edilen bir statüdür. Böylelikle, kıdemli bir profesörün ders yükü ile kısıtlanmaksızın, akademik yaşamlarını üniversitede sürdürmeleri, genç akademisyenler ve öğrencilerle daima birlikte olmaları, ofislerini muhafaza etmeleri, birikimleriyle üniversitenin gelişimine ışık tutmayı sürdürmeleri hedeflenmiştir.”

Related Posts

Ozan Güven tutuklandı mı? Ozan Güven Deniz Bulutsuz davası nasıl sonuçlandı? Şok karar!

Ozan Güven Deniz Bulutsuz davası son dakika gelişmeler merak ediliyor. Ozan Güven’in eski sevgilisi Deniz Bulutsuz’a şiddet uyguladığı iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı. Deniz Bulutsuz, Güven’in kendisine şiddet uyguladığını iddia ederek savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Ozan Güven’in de Deniz Bulutsuz’dan şikayetçi olduğu dosya uzlaştırma büroya gönderilmişti ancak taraflar uzlaşmayı kabul etmemişti. 2 tarafın da şikayeti üzerine olaya ilişkin 2 ayrı iddianame hazırlanmıştı. Peki Ozan Güven tutuklandı mı? Ozan Güven Deniz Bulutsuz davası nasıl sonuçlandı? İşte ayrıntılar…

Kemanın usta ismi Suna Kan için anma etkinliği düzenlendi

Kemanın usta ismi Suna Kan için anma etkinliği düzenlendi

YAZ GÜN DÖNÜMÜ 2025 || Gün dönümü ne zaman? En uzun gündüz hangi tarihte, ayın kaçında olacak?

Gün dönümü tarihi, Haziran ayıyla beraber merak konusu oldu. Yaz gündönümünde Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne yılda bir defa dik gelir. Bu tarih kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılır. Gündönümleri mevsimler arası geçişlerin de belirlenmesinde büyük öneme sahip olurken, yaz gündönümü de Güneş’in gökte en tepede olduğu zamanı temsil ediyor. Peki gün dönümü ne zaman? En uzun gündüz hangi tarihte, ayın kaçında olacak?

Kıvanç Tatlıtuğ’a yeni diziden başrol teklifi

Kıvanç Tatlıtuğ’a yeni diziden başrol teklifi

AÖL sınav giriş belgesi sorgulama 2025 | Açık Öğretim Lisesi sınav giriş belgesi ne zaman yayınlanacak, sınav yerleri belli oldu mu? AÖL sınavları ne zaman? İşte MEB Açık Lise sınav takvimi!

AÖL sınav tarihleri 2025 için geri sayım başlarken gözler de Açık Öğretim Lisesi sınav giriş belgesi sorgulama ekranına çevrildi. Açık Öğretim Lisesi 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı 3. dönem kayıt yenileme işlemleri tamamlandı. Kayıt yenileme işleminin ardından, 3. Dönem Açık Öğretim Lisesi sınavları tamamlanacak. Öğrenciler Açık Lise 3. Dönem sınavlarına temmuz ayında katılım sağlayacaklar. Söz konusu sınavdan önce AÖL 3. Dönem sınav giriş belgesi https://aol.meb.gov.tr/ üzerinden erişime açılacak. Sınav giriş belgesinde fotoğrafı bulunmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Peki, Açık Öğretim Lisesi sınav yerleri ne zaman yayınlanacak, sınav yerleri belli oldu mu? İşte, 2024 2025 AÖL sınav takvimi hakkında bilgiler.

Öğretmenlerin il dışı atama sonuçları açıklandı mı? MEB il dışı atama iptal edilebilir mi? İsteğe bağlı iller arası yer değiştirme sonucu nasıl sorgulanır?

Milli Eğitim Bakanlığı yayımladığı takvimle iller arası tayin sonuçları için tarih vermişti. Peki, öğretmenlerin il dışı atama sonuçları açıklandı mı? MEB il dışı atama iptal edilebilir mi? İsteğe bağlı iller arası yer değiştirme sonucu nasıl sorgulanır?