Zirai don 7 milyon ton ürünü vurdu; etkisi gelecek yılı da saracak

Türkiye’de Bu Yıl Meyve Üretiminde Ciddi Kayıplar Yaşandı

Ülkemizde meyve üretimi bu yıl ciddi şekilde zarar gördü. Son 30 yılın en büyük zirai don felaketi olarak kaydedilen soğuk hava dalgası, yaklaşık 7 milyon tonluk meyve kaybına yol açtı. TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu’nda konuşan uzmanlar, ağaçların da zarar görmesi ile bu kaybın sadece bu yıla değil, gelecek yılın üretimine de olumsuz etki edeceğini belirtti.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 2024 yılı için Türkiye genelinde 28 milyon tonluk meyve üretimi beklendiğini, ancak bu rakamın 21 milyon tona kadar düşebileceğini dile getirdi. Özcan, kayısı üretiminde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Türkiye, dünyadaki yaş kayısı üretiminin yüzde 20’sini karşılıyor. Ancak son beş yılda iklim değişikliğinden kaynaklı krizler yaşıyoruz. Rekolte tahminleri 170 bin tonlardan 70 bin tonlara düştü. Ağaçların gördüğü zararın boyutunu henüz tam göremedik. Bu yıl bakım maliyetleri de iki katına çıktı” şeklinde konuştu.

Manisa’da Üzümde Büyük Kayıp

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, bu yıl üzümde yüksek verim beklentisi olduğunu ancak iki kez yaşanan don nedeniyle 300 bin tonluk beklentinin 125-150 bin tona düştüğünü aktardı.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, don kaynaklı kayıpların azaltılması için budama, doğru zamanda sulama, gübreleme ve hastalıkla mücadele gibi yöntemlerin önemine vurgu yaptı. Suiçmez, küçük ve orta ölçekli üreticiler için kredi faizlerinin ertelenmesi gerektiğini belirterek, “Bu üreticilerin desteklenmesi, hem gıda fiyatlarını kontrol altında tutmak hem de üretici kaybını önlemek açısından kritik” dedi.

Uzmanlardan Çözüm Önerileri

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Onur Saraçoğlu, yağmurlama, sisleme, dumanlama, ısıtıcılar ve don pervaneleri gibi yöntemlerle donla mücadele edilebileceğini belirtirken, örtü altı meyveciliğin yaygınlaştırılmasının da etkili bir çözüm olabileceğini ifade etti. Saraçoğlu, “Seyyar örtüleme sistemleriyle meyveleri birkaç gün dondan korumak mümkün olabilir” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Related Posts

Türkiye’nin en köklü tersanesi icradan satılıyor. Fiyatı belli oldu

Türkiye’nin gemi inşa sektörünün öncülerinden Deniz Endüstri A.Ş.’ye ait Çiçek Tersanesi, mali zorlukların ardından icra yoluyla satışa çıkıyor. 1971’de Gemi Mühendisi Celal Çiçek tarafından kurulan ve Türkiye’nin ilk çıkarma gemisini üreten …

Düşük enflasyona karşı, refah payı ve iyileştirme

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarında refah payı ve iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yalçın, yaptığı açıklamada, “Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki …

Merkez’in rezervleri eridi: 4 haftanın en düşüğü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran ile sona eren haftada 155,7 milyar dolardan 154,4 milyar dolara gerileyerek, son 4 haftanın en düşük seviyesine indi. TCMB haftalık verilerine göre, döviz rezervleri altı …

TÜİK enflasyonu açıkladı: Emekliler merakla bekliyordu…

Ayrıntılar geliyor…

Doğalgaz 1 arttı faturaya 2 yansıdı! İşte o hesap…

Doğalgaz fiyatlarına yapılan yeni artış, ekonomik göstergelerin ve piyasa dinamiklerinin ötesinde olmasıyla tepkilere neden oldu. Uygulanan ‘sıkı para politikasına’ rağmen enerji zamları gündemde kalmaya devam ediyor.

JPMorgan’dan sürpriz TL raporu! Faiz indirimi rallisi başlıyor!

JPMorgan, Türkiye’de makro koşulların faiz indirimi için uygun hale geldiğini belirterek indirim rallisinin başlayabileceğini açıkladı. Enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalmasıyla birlikte Türk tahvillerinin hâlâ ucuz olduğunu vurgulayan banka, TL’deki değer kaybının da sınırlı kalacağını öngördü.