TÜİK açıkladı: Seyahat amaçları ve harcamalar değişti!

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’deki Seyahatlerin Durumu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılının 4. çeyreğinde yurtiçinde ikamet eden 9 milyon 528 bin kişi seyahate çıktı. Bir önceki yıla göre %0,4’lük bir azalma yaşanmasına rağmen, toplam geceleme sayısı 76 milyon 576 bin olarak kaydedildi. Ortalama geceleme süresi ise 6,7 gece olarak belirlendi.

Yıllık Seyahat Sayısı ve Harcamaların Artışı

2024 yılı boyunca Türkiye’deki seyahat sayısı, bir önceki yıla göre %8,7 artarak 66 milyon 836 bin olarak gerçekleşti. Seyahate çıkanların geceleme sayısı ise %2,3 artarak 484 milyon 141 bin gecelemeye ulaştı. Toplamda ise 66 milyar 40 milyon 991 bin TL harcama yapıldı ve seyahat başına ortalama harcama 5 bin 759 TL olarak hesaplandı.

Seyahat Harcamalarında Önemli Artış

2024 yılının 4. çeyreğinde yurtiçinde yapılan seyahatlerde toplam harcama bir önceki yıla göre %44,4 artarak 66 milyar 40 milyon 991 bin TL’ye yükseldi. Bu harcamaların %93’ü kişisel harcamalardan oluşurken, %7’si paket tur harcamalarından geldi. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 5 bin 759 TL olarak kaydedildi.

Seyahat Harcamalarının Dağılımı

2024 yılının 4. çeyreğinde en fazla harcama yapılan kategori %33,8 ile yeme ve içme harcamaları oldu. Ulaştırma harcamaları %27,7 ve konaklama harcamaları ise %12,1 ile sıralandı. Yeme ve içme harcamalarında %61,4, ulaştırma harcamalarında %33,6 ve konaklama harcamalarında ise %50,3’lük bir artış yaşandı.

En çok tercih edilen seyahat amacı %63,1 ile yakınları ziyaret etmek olurken, onu %25,6 ile “gezi, eğlence, tatil” ve %6,5 ile “sağlık” amacı takip etti. Yıllık bazda değerlendirildiğinde ise en çok tercih edilen seyahat amacı %57,2 ile yakınları ziyaret etmek olarak belirlendi.

En Çok Tercih Edilen Konaklama Türleri

2024 yılının 4. çeyreğinde seyahate çıkanlar, en çok “arkadaş veya akraba evinde” konakladı. Bu konaklama türü 53 milyon 250 bin geceleme ile ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla 13 milyon 292 bin geceleme ile “kendi evi” ve 5 milyon 218 bin geceleme ile “otel” takip etti. Yıllık bazda en çok tercih edilen konaklama yerleri ise sırasıyla “arkadaş veya akraba evleri”, “kendi evleri” ve “oteller” oldu.

Related Posts

ATM’lerde yeni dönem! Bunu yapmayan para çekemeyecek

Banka kartı sahiplerini doğrudan ilgilendiren önemli bir uygulama hayata geçiriliyor. Amaç, finansal işlemlerde güvenlik açıklarını minimuma indirerek kullanıcı bilgilerini daha etkili korumak. Yeni düzenlemeyle birlikte, şifresini 6 ay boyunca …

Konut fiyatında ‘ceza’dan kaçma oyunu! İlanda farklı telefonda daha farklı…

Antalya’da ilana konulan bir taşınmazla ilgili cezadan kaynaklı fiyat artışı yapamayan emlakçı, telefonla aranıp bilgi alınmak istendiğinde ise fiyatın ilanda yazandan 400 bin lira fazla olduğunu, ceza nedeniyle gerçek fiyatı yansıtamadıklarını …

Emekli Banka Promosyonu: Göründüğü Gibi Mi?

Promosyon… Adı güzel, kendisi eksik bir kelime. Bankaların emekliye sunduğu promosyon değil bu; devlete yıllarca hizmet etmiş, alın teriyle geçmişi yoğrulmuş insanların onurunu, geleceğini ve hatta geçimini içeren ağır bir kelime. Bugün emekli …

Alanya’da Kamyonet Sürücüsüne Ceza

Alanya’da müzik yayını yapan kamyonet sürücüsüne ceza verildi, araç trafikten men edildi.

En yüksek faizi veren banka belli oldu: Ayda 27 bin lira kazandırıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 24 Temmuz’da gerçekleştireceği Para Politikları Kurulu toplantısında faiz kararını açıklayacak. Piyasaların faiz indirimi beklentisi öne çıkıyor. Merkez’in faiz kararı öncesi ise bankalar mevduat faizinde …

Gram altın rekor tazeledi: Japonya seçimleri sonrası zirveye çıktı!

Altın fiyatları haftaya rekor seviyelerle başladı. Fed açıklamaları, dolar endeksindeki düşüş ve Japonya seçim sonuçları piyasaların odağına yerleşti.