Güneş Sistemi’ne giren gizemli bir cisim keşfedildi!

A11pl3Z Adlı Yıldızlararası Cismin Güneş Sistemi’ne Girişi Gözlemlendi

A11pl3Z olarak isimlendirilen bu potansiyel ziyaretçi, 25 – 29 Haziran tarihleri arasında ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) teleskop ağı tarafından keşfedildi. ATLAS sistemi, Şili, Güney Afrika ve Hawaii’deki teleskopları kullanarak gece boyunca gökyüzünü tarıyor. Cisim daha sonra 1 Temmuz’da yeniden gözlemlendi ve 2 Temmuz’da Şili’deki Deep Random Survey teleskopu tarafından tespit edildi.

Yıldızlararası Cisim Hakkında İlk Bilgiler

İlk analizler, bu cismin muhtemelen 20 kilometre çapında, sönük ancak oldukça hızlı bir asteroit ya da kuyruklu yıldız olduğunu gösteriyor. Güneş Sistemi’nin iç kısımlarına doğru 245.000 km/saat hızla ilerleyen A11pl3Z’in, Samanyolu’nun galaktik diskinden bu bölgelere ulaştığı tahmin ediliyor.

Şu anda Dünya’dan yaklaşık 3.8 astronomik birim (AU) uzaklıkta olan cismin, 3 Ekim’de Mars’a 0.2 AU yaklaşması bekleniyor. Bu durum, cismin NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter aracıyla gözlemlenebilecek kadar yaklaşabileceği anlamına geliyor. 30 Ekim’de Dünya’ya en yakın olduğu konumda bile cisim, 1.35 AU uzaklıkta olacak, dolayısıyla herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

A11pl3Z’in Önceki Keşifler

Eğer bu cismin doğası doğrulanırsa, A11pl3Z şimdiye kadar keşfedilmiş üçüncü yıldızlararası cisim olacak. İlk olarak 2017’de keşfedilen ve hala doğası tam olarak açıklanamayan ‘Oumuamua ve ardından 2019’da keşfedilen 2I/Borisov adlı kuyruklu yıldız bulunmaktadır.

Bu tür cisimler, başka yıldız sistemlerinden gelen doğal kalıntılar olabilir ve bilim insanlarına diğer güneş sistemlerinin yapısı hakkında benzersiz bilgiler sağlayabilir. Elbette, dış uzaydan gelen tüm cisimlerde olduğu gibi, bu cisimlerle ilgili uzaylı teknolojisi spekülasyonları da yapılmaktadır.

Son olarak, henüz test aşamasında olan Vera C. Rubin Gözlemevi daha önce 10 saat içinde 2.000’den fazla yeni asteroit keşfederek gücünü kanıtlamıştı. Bu gözlemevinin A11pl3Z’in hareketlerini yakından takip etme fırsatı yüksektir. Ayrıca, James Webb Uzay Teleskobu da bu kozmik yolcudan detaylı görüntüler çekebilir.

Related Posts

Google Keep’te uzun bekleyiş sonlanıyor

Google Keep, 2013 yılında kullanıma sunulduğundan beri temel ama eksik sayılan “not içinde arama” fonksiyonunu nihayet sunmaya hazırlanıyor. Android için yayımlanan 5.25.282.00.90 sürümünde keşfedilen bu özellik, kullanıcıların tek tek notlarda …

Reddit kapandı mı 16 Temmuz Çarşamba?

Sosyal medya platformu Reddit’te 16 Temmuz Çarşambagünü sorunlar yaşandı. Kullanıcılar, platformun çöküp çökmediğini merak etti. Downdetector verilerine göre, Reddit’te gün içerisinde kesintiler yaşandığı ve kullanıcıların bu durumu raporladığı görüldü. Reddit, kullanıcıların metin, fotoğraf, anket ve video paylaşabildiği bir Amerikan sosyal haber ve tartışma sitesidir. Peki,Reddit kapandı mı 16 Temmuz Çarşamba?

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Susuzluğa karşı bir umut daha

Bilim insanları, dünyanın en acil sorunlarından biri olan temiz içme suyuna erişim için güç kaynağına ihtiyaç duymadan, havadaki nemden su toplayabilen özel bir atmosferik su hasadı cihazı geliştirdi. MIT Laboratuvarı’ndan mühendis Chang Liu’nun …

Google’a 314 milyon dolarlık para cezası! İzinsiz toplamış

Google, ABD’de Android telefon kullanıcılarından izin almadan veri topladığı gerekçesiyle 314 milyon dolarlık cezaya çarptırıldı.

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”