Gazlı ocaklardaki kanser tehlikesi

Gazla çalışan ocakların çevre ve insan sağlığı için ciddi riskler oluşturduğu son bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Stanford Üniversitesi, California Üniversitesi ve Berkeley gibi prestijli kurumların birlikte yaptığı yeni bir araştırma, bu ocakların insan sağlığına zararlı benzen gazını (güçlü bir kanserojen madde) yaydığını ortaya koydu. Ayrıca, araştırma çocuklar için bu riskin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Kanserojen Benzen Gazı Evlerde Tehlike Yaratıyor

Donanımhaber’in aktardığı bilgilere göre, gazla çalışan ocaklar (doğal gaz, LPG vb.) sadece çalışırken değil, kapalı durumdayken bile çevreye benzen gazı salmaya devam ediyor. Bu da evde gaz ocakları kullananların sürekli olarak bu zararlı maddeye maruz kaldığı anlamına geliyor. Ayrıca, bu etki sadece mutfağı etkilemiyor; araştırma, benzenin gaz ocaklarından evin farklı odalarına taşındığını ve sürekli solunum yoluyla vücuda girdiğini gösteriyor. Araştırmanın liderlerinden Prof. Rob Jackson, “Yüksek verimli davlumbazlar veya açık pencereler riski azaltabilir, ancak tamamen ortadan kaldırmaz” diyor.

Araştırmacılar, 87 ayrı evde gazla çalışan ocakların yaydığı benzen miktarını ölçtü ve bu maddeye maruz kalma modellerini inceledi. En yüksek benzen salınımına sahip ocaklarda (en üst yüzde 5’lik dilimde), yetişkinler için ek kanser riski milyonda 6 olarak belirlendi; çocuklarda ise bu rakam milyonda 12’ye kadar çıkıyor. Bu oranlar, kabul edilen kanser riski sınırının oldukça üzerindedir, ki bu sınır 70 yıl içinde 1 kişide kanser görülmesini bekler. Yapılan araştırma, riskin beklenenden çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Çevre sağlığı uzmanı Prof. Juana María Delgado-Saborit konuyla ilgili, “Bu araştırma, gazla çalışan ocakların sağlık için ciddi bir tehdit oluşturduğunu açıkça sergiliyor. Benzenin kanserojen olduğunu biliyoruz ve bu araştırma, bu tehlikenin ne kadar büyük olduğunu sayılarla kanıtlıyor” dedi.

Türkiye’de 15 milyondan fazla evde gazlı ocaklar kullanılıyor. Verilen oranları Türkiye’ye uyguladığımızda, ülkemizde 2 milyondan fazla kişinin gaz ocaklarından yayılan benzen nedeniyle risk altında olduğu görülüyor.

Prof. Juana María Delgado-Saborit, insan sağlığı için elektrikli ocak gibi alternatiflere geçmenin önemine dikkat çekiyor.

Related Posts

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Ticaret Bakanlığı duyurdu: Belgesiz araç satanlara 72 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı: Yetki belgesiz ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde bulunduğu tespit edilen 101 gerçek ve tüzel kişi hakkında yaklaşık 72 milyon TL idari para cezası uygulandı.

NASA’dan 23 yaşındaki mühendise büyük görev

Andhra Pradesh eyaletinden genç mühendis Jahnavi Dangeti, prestijli Titans Space Astronot Sınıfı 2025’e astronot adayı ASCAN olarak kabul edildi. Bu önemli gelişme, Dangeti’nin yoğun ve çok yıllık bir eğitim programına başlayacağının sinyalini …

Facebook’tan tüm kullanıcıları etkileyecek karar!

Meta Facebook’ta bulunan video içerik paylaşım sisteminde köklü değişikliklere gidecek şirketin yaptığı duyuruya göre platformda paylaşılan tüm videolar yakında yalnızca Reels formatında izlenebilecek. Bu değişiklik kapsamında kısa ve uzun videoların …

SpaceX’in Starship roketi deneme uçuşu öncesinde patladı

SpaceX şirketine ait Starship roketi, ABD’nin Texas eyaletindeki deneme uçuşu öncesinde arızalanarak patladı.

Ukraynalı Viktor Faust ABD’li rakibi Christopher Lovejoy’u nakavt etti

Türk boks kulübü EC Boxing’in Ukraynalı ağır sıklet boksörü Viktor Faust, ABD’li rakibi Christopher Lovejoy’u ilk rauntta nakavt etti.