Euro/Dolar Paritesi 22 Nisan’dan Bu Yana En Yüksek Seviyesine Ulaştı
Uluslararası piyasalarda, euro/dolar paritesi gün içinde 1,1539’a yükselerek 22 Nisan’dan beri en yüksek seviyesine çıktı. ABD’de faiz indirimlerine devam edileceği beklentileri ile euro, dolar karşısında değer kazanmaya devam ediyor.
Parite gün içinde 1,1539 dolara kadar çıkarak 22 Nisan’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve şu anda 1,1534 seviyesinde işlem görüyor. ABD’nin Çin ile tarifeler konusunda anlaşma sağlaması ve beklenenden daha iyi gelen enflasyon verisinin Fed’in faiz indirimlerini artırabileceği beklentileri paritedeki yükselişi destekliyor.
Analistler, ABD’nin yüksek gümrük vergilerinin fiyatları artırma etkisinin beklenenden daha zayıf olduğunu belirtiyor ve bu durumun Fed’in yakın zamanda faiz indirimi yapma olasılığını artırdığını vurguluyor.
1999 yılında 1 euro 1,17 dolar seviyesindeyken, euro daha sonra hızla değer kaybetti ve Ekim 2000’de 0,82 dolara kadar geriledi. Ancak 2002-2008 arasında euro, dolara karşı değer kazanarak 2008’de 1,6 seviyesine kadar çıkarak rekor kırdı. (AA)