Fındık üreticisinin umudu serbest piyasa! “Üretim miktarı yüksek değil”

Geçen yıl serbest piyasada fındığın açıklanan fiyatın oldukça üzerinde alıcı bulduğunu hatırlatan üreticiler, bu yıl rekolte düşüklüğünü de göz önünde bulundurarak fiyatların 250 liranın üzerine çıkabileceğini ifade ediyor.

Üreticilerden Nihat Öztürk, geçen yıl serbest piyasada fındığın 240 lirayı gördüğünü belirterek “Öncelikle bir maliyet hesabı yapılmalıydı. On kilo fındık ancak bir işçinin günlük yevmiyesini karşılıyor. Elli kilo fındık ise bir bahçe temizliği yapan işçinin maliyetini ancak karşılar. Açıklanan fiyat, maliyetin altında kalabilir. Ancak serbest piyasada fiyatların yükseleceğini düşünüyorum” dedi.

ÜRETİCİDEN, ÜRETİCİYE EMANET FINDIK UYARISI

Bu yıl çeşitli tarımsal sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını da belirten Öztürk, “Önce zirai don oldu, ardından kuraklık yaşandı. Fındık yandı, üstüne bir de kahverengi kokarca zararlısı eklendi. Tüm bunlar rekolteyi ciddi şekilde düşürdü. Açıklanan üretim miktarı da zaten yüksek değil. Bu nedenle serbest piyasada fiyatların artmasını bekliyoruz. Fındıkları emanete vermeyin. İhtiyacınız kadarını piyasaya indirin, kalanını evlerinizde tutun. Böylece piyasada arz-talep dengesi sağlanır ve fiyatlar yükselir” diye konuştu.

Bazı üreticiler ise, fındık toplamanın zorluklarına dikkat çekerek, yüksek maliyetlerin üreticiyi zorladığını vurguladı.

Related Posts

‘Kamu istihdamı arttı’ denildi ama… Türkiye OECD listesinde son sıralarda

Ekonomi çevrelerinde Türkiye’de kamu istih­damının yüksekliğine ilişkin tartışma sürerken, son yıllarda özellikle belediyele­rin giderek artan işçi ve mer­kezi yönetimin sözleşmeli kadrolarına rağmen kamu çalışanlarının toplam istihdam­daki payı, OECD ortalaması­nın hala çok altında kalıyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: ‘TCMB verilerine göre brüt rezervler 174,4 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesinde’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 8 Ağustos haftasında brüt rezervlerin 174,4 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğünü açıkladı.

İşlemler durdu: BTC Türk’ten açıklama var

Türkiye’de binlerce kullanıcı kripto para borsası BTC Türk üzerinden işlem gerçekleştiremiyor. Bunun üzerine vatandaşlar neden işlem gerçekleştiremediklerini araştırmaya başladı. BTC Türk’te neden para yatırma ve çekme işlemleri yapılamıyor? Firmadan açıklama geldi.

Tesla saati bin 370 TL’lik iş ilanı açtı: Akın akın başvuru yağdı

Elon Musk’ın elektrikli otomobil firması Tesla, New York’ta Robotaksi için saati 33,6 dolarlık (yaklaşık bin 370 TL) iş ilanı verdi. Musk’ın ilanından sonra akın akın başvurular yağdı.

Sunar Mısır’dan Stratejik Atılım: Avrupa’da sektöründe EXCIPACT GMP sertifikasına sahip sayılı üretici arasında yer aldı

Sunar Yatırım çatısı altında faaliyet gösteren Sunar Mısır, mısırdan ürettiği sıvı sorbitol ile EXCIPACT GMP (Good Manufacturing Practices – İyi Üretim Uygulamaları) sertifikasını almaya hak kazanarak ilaç/eksipiyan endüstrisine yönelik yüksek standartlarda üretim yapabileceğini uluslararası düzeyde belgelemiş oldu. EXCIPACT’in yetkili kıldığı SGS tarafından verilen bu sertifika sayesinde Sunar Mısır, Avrupa genelinde GMP belgeli sıvı sorbitol üretebilen sayılı şirketler arasında yer aldı. Bu gelişmeyle birlikte şirket, uluslararası ilaç endüstrisine tedarik sağlayabilecek konuma ulaştı.

ÖTV düzenlemesi ikinci eli vurdu: 817 bin liraya yükseldi

Temmuz ayında yürürlüğe giren ÖTV matrah düzenlemesi, ikinci el otomobil piyasasında fiyatları sınırlı şekilde artırırken, reel fiyatlardaki düşüş hız kesti.