TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

Türk Tabipleri Birliği: Kenevirin Serbestleştirilmesi Sağlık Açısından Risk Taşıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen torba yasa teklifinde yer alan “kenevir” maddesi hakkında kamuyuna bilgi notu yayımlayarak uyardı. TTB, kenevirin sadece tıbbi kullanımının güvenli olduğunu, bireysel veya kozmetik amaçlarla serbest hale getirilmesinin ciddi riskler içerdiğini vurguladı.

TTB Tütün Kontrolü Çalışma Grubu tarafından hazırlanan bildiride, kenevirin psikoaktif etkileri ve özellikle gençler üzerindeki olumsuz etkileri vurgulandı. Bilgi notunda şu başlıklar ön plana çıktı:

  • “Kenevir karmaşık ve riskli bir bitkidir”

TTB, kenevirin dünya genelinde en çok kullanılan yasa dışı uyuşturucu olduğunu belirterek, içerdiği yaklaşık 400 kimyasal madde arasında özellikle sinir sistemi üzerinde zıt etkilere sahip delta-9-tetrahidrokannabinol (THC) ve kannabidiol (CBD) bileşiklerine dikkat çekti. Uzun süreli ve yüksek dozda kullanımın psikozlara neden olabileceği uyarısında bulundu.

  • “Tıbbi kullanımı sınırlı, etkileri net değil”

Bazı ülkelerde belirli hastalıklar için tıbbi amaçla kullanılan kenevirin etkinlik ve güvenilirlik açısından yetersiz verilere sahip olduğu belirtildi. Tıbbi kullanıma bağlı olarak baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, öfori ve sersemlik gibi yan etkilerin bildirildiği ifade edildi.

  • “Tıbbi olmayan kullanımlar sağlık sorunlarına yol açıyor”

TTB, esrarın tıbbi olmayan amaçlarla sigara, e-sigara, nargile gibi çeşitli yöntemlerle de kullanıldığını belirterek; kısa vadede bilinç bozuklukları, halüsinasyon ve kusma gibi olumsuz etkileri uzun vadede ise bağımlılık, psikoz, depresyon ve kalp rahatsızlıkları gibi sonuçları doğurabileceğini bildirdi. Ayrıca esrar kullananların trafik kazalarına karışma oranlarının yüksek olduğu belirtildi.

  • “Yasa hazırlanırken tarafların görüşü alınmalı”

TTB, düzenlemenin ilgili tarafların ve bilimsel verilerin katılımıyla hazırlanması gerektiğini ve sağlık ve tarım bakanlıkları ile meslek örgütlerinin görüşlerinin alınmasının önemine vurgu yaptı.

  • “Mevcut yasa teklifinden çıkarılmalı”

TTB’nin açıklamasının sonunda, “Kenevirin tıbbi sınırlı kullanımı dışında kişisel kullanıma izin veren bir kenevir piyasasının oluşturulmaması gerektiğini ve yasa teklifinden çıkarılması gerektiğini” belirtti.

Related Posts

Yaşlılıkta yalnızlık tehlikesi; uzmanlar depresyon ve Alzheimer’a karşı uyarıyor

“Eğitim, sağlıklı beslenme, sosyal yaşam ve hareketli yaşam tarzı büyük önem taşıyor”

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

İstanbul’da kene alarmı… Bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırması vakası yaşandı!

İstanbul’da bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırığı vakası kayıtlara geçti. Vakaların büyük kısmı ilkbahar ve yaz aylarında görüldü. Yetkililer, kene teması sonrası erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

Williams Sendromu: Yabancılara sarılmak ve arkadaş olmak için doğuştan gelen bir arzu…

Yabancılara “en yakın arkadaş” gibi davranmak ne gibi tehlikeler doğurabilir?