1,27 milyon alan adı ‘tr’ uzantılı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Fiber Abone Sayısı 7,6 milyonu Geçti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılı 3. çeyrekte fiber abone sayısının 7,6 milyona, fiber uzunluğunun ise 588 bin kilometreye ulaştığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, haberleşme sektörüne 22 milyar lira yatırım yapıldığını ve Türkiye’nin aylık ortalama 502 dakika ile Avrupa ülkelerine kıyasla mobil telefonla en fazla görüşme yapan ülke olduğunu belirtti.

2024 yılı üçüncü çeyreğine ait Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) verilerini paylaşan Bakan Uraloğlu, elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren işletmeci sayısının 444 olduğunu ve bu işletmelere verilen yetkilendirme sayısının 815 olduğunu ifade etti.

Bakan Uraloğlu ayrıca, mobil trafik miktarının bir önceki döneme göre yüzde 3,8 artarak 83,2 milyar dakikaya ulaştığını, sabit trafik miktarının ise yüzde 11,5 artışla 1,3 milyar dakikaya yükseldiğini söyledi.

Raporda Almanya’nın en çok aranan ülke olduğunu vurgulayan Uraloğlu, Türk Telekom’un ses trafiğinin 2024 yılı üçüncü çeyreğinde 422 milyon dakika olduğunu bildirdi.

Genişbant abone sayısının 96,4 milyona ulaştığını belirten Bakan Uraloğlu, toplam fiber abone sayısının geçen yıla göre yüzde 16,9 artarak 7,6 milyonu aştığını açıkladı. Ayrıca, fiber uzunluğunun bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 588 bin kilometreye ulaştığını bildirdi.

Uraloğlu’nun aktardığı verilere göre, genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 279,5 GByte, mobil genişbant internet abonelerinin ise aylık kullanımı 17,5 GByte olarak gerçekleşti.

Uraloğlu, TRABİS kayıtlarında yaklaşık 1,27 milyon adet aktif “.tr” uzantılı alan adı bulunduğunu belirterek, bu alanların çoğunluğunun “com.tr” uzantısına sahip olduğunu ifade etti.

Bakan Uraloğlu ayrıca, haberleşme sektöründe toplam 9,1 milyon nitelikli elektronik sertifika oluşturulduğunu paylaştı. Toplam mobil abone sayısının ise 94 milyon 495 bin 554 olduğunu belirtti.

En fazla trafik gönderilen ve alınan ülkenin Almanya olduğunu belirten Uraloğlu, mobil şebekelerde en çok aranan kısa numaranın 182 Hastane Randevu olduğunu kaydetti.

Related Posts

Apple’dan bu sene daha temkinli bir sunum bekleniyor

Apple’ın her yıl düzenlediği geliştirici konferansı WWDC 2025, önümüzdeki pazartesi günü büyük açılış konuşmasıyla başlayacak. Etkinlikte iOS 26, macOS 26 gibi birçok yeni yazılım güncellemesinin tanıtılması bekleniyor. Ancak gelen son bilgiler, bu yılki WWDC’nin alışılmışa göre daha sade geçebileceğini gösteriyor.

Beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi ilk kez bir insana yerleştirildi

Nöroteknoloji geliştikçe şirketlerin sunduğu teknolojiler de çeşitleniyor. Paradromics tarafından geliştirilen beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi ilk kez bir insana başarıyla yerleştirildi.

Death Stranding’in animesi de geliyor

Oyun dünyasının sevilen serilerinden olan Death Stranding için film duyurusunun ardından animesi için de hazırlıkların başladığı açıklandı.

iPhone 17 Pro Max’e ait olduğu iddia edilen video yayınlandı

Apple’ın iPhone 17 serisini tanıtmasına birkaç ay kalmışken, yeni görüntüler sızdırılmaya devam ediyor.

Take Off İstanbul 2025 Girişim ön kayıtları başladı

Bölgenin en kapsamlı teknoloji ve girişimcilik etkinliği Take Off İstanbul, 10-11 Aralık tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde sekizinci kez kapılarını açıyor. Her yıl dünya genelinden binlerce başvuru alan etkinlik, bu yıl da teknoloji girişimlerini yatırımcılarla, kamu ve özel sektör temsilcileriyle ve küresel teknoloji liderleriyle bir araya getirmeye hazırlanıyor.

Uzaydan dönen Çinli astronotun Dünya’ya bakışı tamamen değişti!

Çinli astronot Cai Xuzhe, Çin’in Tiangong uzay istasyonunda altı ay geçirdikten sonra kısa süre önce Dünya’ya farklı bir bakış açısıyla döndü. Birçok uzay yolcusunun deneyimlediği bu değişim, onun gezegenimize ve insanlığın onu korumadaki rolüne dair görüşünü yeniden şekillendirdi.