Ticari Kredi Kartı Harcamalarındaki Kısıtlar İşletmeleri Zorluyor

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Bankaların Ticari Kredi Kartı Kısıtlamalarını Eleştirdi

(ANKARA) – Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bankalar tarafından işletmelere ait ticari kredi kartı harcamalarına getirilen işlem kısıtlarının ticaretin doğal akışını olumsuz etkilediğini belirterek, “Bu durum ticarette canlılığı, güveni ve sürekliliği zedeliyor” dedi.

Baran, yaptığı yazılı açıklamada, ATO üyelerinden bankaların, işletmelerin ticari kredi kartlarını limitleri kadar kullanmalarına imkan vermediği konusunda şikayetler geldiğini ve harcama kısıtları nedeniyle işletmelerin finansman sorunu ve ciddi darboğazlarla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

En küçük işletmeden, en büyük işletmeye kadar şirketlerin tamamının finansmana erişimde sorun yaşadığını, çek türü borçlanma araçlarının da güvenilirliğini yitirmesi nedeniyle işlevsel olmadığını kaydeden Baran, bankalar tarafından işletmelere ait ticari kredi kartı harcamalarına getirilen işlem kısıtlarının da ticaretin doğal akışını olumsuz etkilediğini belirtti.

Açıklamasında, “Bu durum ticarette canlılığı, güveni ve sürekliliği zedeliyor” ifadesini kullanan Baran, şunları kaydetti:

“Bu şartlar altında, işletmeler finansman açısından ticari kredi kartlarını kullanmak istiyor. İşletmelere ait kredi kartlarının limitleri yüksek olmasına rağmen, son dönemde bankalar tarafından harcama tutarlarına getirilen kısıtlamalar, reel sektörde ciddi sorunlara neden oluyor. Kredi kartı limiti yüksek olan pek çok işletme, tedarik zincirinde mal veya hizmet alımı sırasında bankaların uyguladığı günlük ya da işlem bazlı harcama sınırları nedeniyle işlemlerini gerçekleştiremiyor ve ticaretinin akışında aksaklık yaşıyor. İşletmelerimizin nakit akışını yönettiği, ödemelerini planladığı kredi kartlarında limitlerin elverdiği kadar kullanımına izin verilmemesi, işletmelerin yanı sıra ticari sistemi, piyasaları olumsuz etkiliyor. Bu durum, tahsilat zincirlerinin bozulmasından, istihdam ve vergi gelirlerine kadar uzanan bir dizi sıkıntının da oluşmasına zemin hazırlıyor.”

“Ticari planları sekteye uğratıyor”

İş dünyasının üretimden tedarike, stok yönetiminden sevkiyata kadar her adımı planlayarak yönetmeye gayret gösterdiğini ve tüm bu işlemlerde kredi kartından faydalandığını anlatan Baran, “Ticari kredi kartlarında limit olmasına rağmen bankaların getirdiği harcama sınırları, işletmelerin ticari planlarını sekteye uğratıyor, iş akışlarını aksatıyor. Bu da zincirleme etkiyle ticareti yavaşlatıyor” diye konuştu.

“KOBİ’lerimizin elini rahatlatmaya yönelik adımlar bekliyoruz”

Piyasaların sağlıklı işleyebilmesi adına bankaların bu uygulamayı gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Baran, şöyle devam etti:

“Kredi kartı limitleri, işletmelerin mali gücünü ve ödeme potansiyelini yansıtan bir gösterge durumundadır. Ekonomimizin güçlenmesi, üretim, yatırım, istihdam ve ticaretin önünün açılması için kredi kartlarına uygulanan harcama kısıtlarının kaldırılması gerekiyor. Hükümetimiz, üretim ve ticaretin sağlıklı biçimde devam etmesi için düzenlemeler ve destekler hayata geçiriyor. Bankaların reel sektörün hareket alanını kısıtlamasıyla, bu katkıların piyasalarda karşılığını bulması zorlaşacaktır. Bankalarımızdan, ticaretin dinamosu olan işletmelerimizin, özellikle KOBİ’lerimizin elini rahatlatmaya yönelik adımlar bekliyoruz.”

BYBIT TR’ye Üye Ol, 1.000 TL Kazan ! Reklamdır
Kaynak: ANKA / Ekonomi

Related Posts

İki kuruluş birleşiyor: İstanbul’un nabzını tutacaklar

Megakent İstanbul’a dair verileri araştıran İstanbul Planlama Ajansı (İPA), yine benzer şekilde kentin nabzını tutan İstanbul Barometresi çatısı altında birleşti. İPA tarafından yapılan açıklamada İstanbul’un güvenilir verinin önemine dikkat …

Resmi Gazete’de yayımlandı: Memur olmak isteyenleri ilgilendiriyor, çalışma şartlarında önemli değişiklik

Resmi Gazete’de yayımlanan torba yasa ile memuriyette kritik düzenlemeler yürürlüğe girdi. 35 yaş sınırı getirildi, bakan müşavirliği sistemine yeni kurallar eklendi, uzman ve uzman yardımcısı istihdamına dair çerçeve çizildi. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda birçok maddede değişiklik yapıldı.

ABD’de üretici enflasyonu yavaşladı

ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), nisanda aylık bazda yüzde 0,5 azalırken, yıllık bazda yüzde 2,4 ile beklentilerin altında arttı.

Yunan adalarında tatil yapacaklar dikkat: Kapıda vize ücretine zam geldi

Türkiye ile Yunanistan arasında geçen yıl başlatılan ve yoğun ilgi gören kapıda vize uygulaması, 2025 yaz sezonunda da devam edecek. 60 Euro olan kapıda vize ücretine yüzde 42 zam geldi.

Altın fiyatlarında sert gerileme, bir ayın en düşüğünde: Gram fiyatı 4 bin TL’nin altında

Altın fiyatları son bir ayın en düşük seviyesine indi. Gram altın, ons fiyatındaki düşüşe paralel olarak 3 bin 927 liraya kadar geriledi. Çeyrek altın 6 bin 520 liradan, Cumhuriyet altını ise 26 bin 60 liradan işlem görüyor.

Dünyadaki üretimin yüzde 68’ini karşılıyoruz: Fiyatlar 220 liradan 180 liraya düştü

Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Konseyi (INC), 2025 yılı için Türkiye’nin fındık rekoltesini 610 bin ton olarak açıkladı. Açıklamanın ardından serbest piyasada 220 liraya kadar yükselen fındık fiyatı, 180 liraya kadar geriledi.