ABD Grönland İzleme Talimatı Verdi, Danimarka Endişeli
Danimarka, Wall Street Journal’da yer alan bir habere tepki gösterdi. Habere göre, ABD yönetimi istihbarat birimlerine Grönland’ı daha yakından izlemeleri talimatını verdi. Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Løkke Rasmussen, bu iddiaları “endişe verici” olarak nitelendirdi ve “Biz dostlarımızı gözetlemeyiz” sözlerini kullandı. Rasmussen, Polonya’nın başkenti Varşova’daki Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı açıklamada, ABD’nin Kopenhag’daki büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrılacağını duyurdu.
Grönland, Danimarka’ya bağlı yarı özerk bir bölge ve yaklaşık 57 bin nüfusa sahip. Zengin yer altı kaynaklarına sahip olan ada, ABD’nin stratejik ilgisini çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump, 2019 yılında Grönland’ı satın alma isteğini dile getirmişti. Tekrar başkan seçilen Trump, 2025 yılında adayı ABD’ye katma arzusunu yeniden gündeme getirdi. Trump, gerektiğinde zorla ilhak seçeneğini dışlamamıştı.
Grönland ve Danimarka ise olası bir ilhaka kesinlikle karşı çıkıyor. Adanın savunma ve dış politikası hala Danimarka tarafından yönetiliyor.