En çok tüketilen balıklardan biri ama yüksek CİVA içeriyor

Balık, vitamin, mineral ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin, yağsız bir et olup, bu özellikleri sayesinde sayısız sağlık faydası sunan besleyici bir gıda maddesidir. Ancak, İspanya’da yapılan bir araştırma, ülkede en çok tüketilen balık türlerinden birinin, içerdiği yüksek civa oranı nedeniyle toksik olabileceğini ortaya koydu.

Tüketici ve Kullanıcılar Örgütü (OCU), balık ve deniz ürünlerindeki cıva seviyelerini belirlemek amacıyla bir araştırma gerçekleştirdi. Çalışmada, taze, dondurulmuş ve konserve olmak üzere 100’den fazla deniz ürünü incelendi. Elde edilen sonuçlar, orkinosun, cıva içeriği en yüksek balık türü olduğunu, bunu kılıç balığı, köpek balığı ve mako köpek balıklarının izlediğini ortaya koydu.

Balıklar, madencilik faaliyetleri ve zehirli atıkların denize dökülmesi gibi endüstriyel kirlilik kaynakları nedeniyle cıva içeriyor. Civa suya karıştığında, deniz canlıları, özellikle de insan tüketimi için avlanan türler, bu zararlı maddeyle temas eder. Ayrıca balıklar, “biyoakümülasyon” adı verilen doğal bir süreçle bu metali biriktirir. Bu süreçte, daha büyük balıklar, vücutlarındaki cıva konsantrasyonunu artıran daha küçük balıkları tüketir.

Civa içeren balıkların tüketimi, karaciğer, böbrek gibi organların fonksiyonlarında sorunlara yol açabiliyor. İspanyol Beslenme ve Diyetetik Akademisi’ne (AEND) göre, bu toksik madde, nörolojik gelişim üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilir ve sinir sistemi ile üreme sistemini de olumsuz yönde etkileyebilir.

Related Posts

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.

Astımı tetikleyen nedenler çevremizde! Peki nasıl korunacağız?

Astım, hava yollarında kronik iltihaplanmaya bağlı olarak nefes darlığı, öksürük ve göğüste sıkışma gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Viral enfeksiyonlar, polenler, stres, temizlik maddeleri ve tütün ürünleri gibi çevresel ve psikolojik faktörler, astım ataklarını tetikleyebilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Kansu, bu etkenleri ve onlardan korunmanın önemini anlattı.

Aktif Mesane Sendromu Nedir?

Aktif mesane sendromu toplumda bir çok insanın yakındığı sağlık sorunların başında geliyor. Peki Aktif Mesane Sendromu Nedir, nasıl tedavi edilir.

‘Gücü basitliğinde’: Sirke temizlikte ne kadar etkili?

Sirke, bir temizlik ürünü olarak insanlar ve gezegen için çok çeşitli faydalara sahip. Ama inceliklerini bilerek kullanmak gerekiyor.

Sigara Dumanı DNA’mıza Zarar Veriyor

Sigara dumanı ve kirli hava sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, sigara dumanı ve kirli havadan nasıl korunacağımız hakkında bilgi verdi.

TVHB Başkanı Eroğlu: ‘Veteriner hekimlere sağlıkta şiddet kapsamında yer verilmelidir’

TVHB Başkanı Eroğlu: “Sağlıkta şiddet kapsamında veteriner hekimlerin yer almasını talep ediyoruz” ANKARA – Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 26 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir