Almanya’da şirketler şubatta üretimi azalttı

Almanya Sanayi Üretiminde Şubat Ayında Gerileme Yaşandı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), sanayi üretimine ilişkin şubat ayı geçici verilerini açıkladı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, yılın ikinci ayında bir önceki aya kıyasla %1,3 geriledi. Ocak ayında %2 artış gösteren üretim, beklentilerin altında kalarak %0,8 düşüş yaşadı. Şubat 2024’e göre ise %4 düşüş kaydedildi.

Verilere göre, enerji ve inşaat hariç sanayi üretimi bir önceki aya kıyasla %0,5 geriledi. Sermaye malı üretimi %2 artarken, ara malı üretimi %0,4 düştü. Tüketim mallarında %3, inşaatta %3,2 ve enerjide %3,3’lük gerileme yaşandı. Gıda sektöründe %5,3’lik üretim düşüşü genel sonucu olumsuz etkilerken, elektrik teçhizat ürünleri imalatında %3,3’lük artış olumlu bir etki yarattı.

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı açıklamasında, üretimin aralık-şubat döneminde önceki üç ayın seviyesinde kaldığı belirtildi. Ancak, imalat sektöründe halen bir toparlanma belirtisi olmadığı vurgulandı. Üretim verileri, sanayi üretiminde yatay seyrin devam ettiğine işaret ederek, geleceğe dair belirsizlikleri gözler önüne serdi.

ING Küresel Makro Araştırma Başkanı Carsten Brzeski, son açıklanan verilerin Alman sanayisinin zor günler geçirdiğini gösterdiğini ifade etti. Ticaret gerilimleri ve ABD gümrük vergisi artışları ekonomi üzerinde baskı oluştururken, Almanya’nın ihracatının %10’unun ABD’ye yönelik olduğunu belirtti.

Almanya’da imalat sektörüne bağımlılığın diğer ülkelere göre daha yüksek olduğu ve ekonomisinin zor günler yaşadığı belirtilirken, yapısal sorunlar ve rekabetin ekonomi üzerinde negatif etkileri olduğu vurgulandı. Alman ekonomisi, son yıllarda art arda daralmalar yaşarken, hızla değişen küresel ekonomik şartlara uyum sağlamakta zorlanıyor.

Related Posts

Dünya devi bankadan Türkiye ekonomisi için kritik uyarı

Bank of America, Türkiye’de ilk faiz indiriminin Temmuz ayına sarkabileceğini, enflasyonda yukarı yönlü bir sürpriz halinde ise bu sürecin Eylül’e ötelenip ekonomiyi resesyona (durgunluğa) sürükleyebileceğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Özbekistan’da

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Özbekistan’da

Merkez Bankası zam listesini açıkladı: Hangi kalem ne kadar zamlandı?

TCMB, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, yıllık enflasyon enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydetti. Aylık bazda fiyat artışıyla öne çıkan gruplar enerji ve temel mal oldu. Enerji grubu fiyat …

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE nisanda yüzde 2,65 arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,65 artış gösterdi.

Dünyaca ünlü ayakkabı markası 9.4 milyar dolara satılıyor

Giyim ve spor ayakkabı markası Skechers, 9.4 milyar dolara satılıyor.

Endonezya Maliye Bakanı Türkiye’ye geldi

Endonezya Maliye Bakanı H.E. Sri Mulyani Indrawati Türkiye’ye geldi. Indrawati, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü. Görüşmeye ilişkin Şimşek sosyal medya hesabı X’ten fotoğraf payalaştı. Bakan Şimşek paylaşımına İngilizce olarak şı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir