Almanya yeni seçim yasasıyla sandığa gidecek

Yeni yasa, yeni meclis: 23 Şubat Pazar günü yapılacak Federal Meclis erken seçimlerinde yeni bir seçim yasası geçerli olacak. Yeni düzenleme, özellikle milletvekili sayısını önemli ölçüde düşürecek.

Seçmenler açısından ise değişen fazla bir şey yok: Oy pusulası yine her zamanki gibi olacak. Her seçmenin yine iki oy hakkı var. İlki, seçim bölgesindeki adayı doğrudan seçmek için. Buna “birinci oy” deniyor. Diğer oy hakkı ise parti tercihi için. Buna da “ikinci oy” adı veriliyor. Federal Anayasa Mahkemesi tarafından da onaylanan seçim yasası reformundan sonra ikinci oylar daha da önemli hale gelecek.

Her ne kadar adı “ikinci oy” olsa da partilerin oluşturduğu aday listesinin seçiminde belirleyici olduğu için, bu tercih önem açısından aslında öncelikli oy konumunda. Her bir seçim bölgesindeki listede, hangi adayın kaçıncı sırada yer alacağını seçime katılan partiler belirliyor.

Birinci oy ise toplam 299 seçim bölgesinden belirli bir partiden bir adayı seçmek için kullanılıyor. Bunun amacı, Almanya’nın tüm bölgelerinin parlamentoda temsil edilmesini sağlamak.

Federal Meclis’te halihazırda 733 milletvekili görev yapıyor. Yeni seçilecek mecliste ise bu sayı 630’a düşecek. 2002 seçimlerde 603 olan vekil sayısına, yirmi yılda 130 üye daha eklendi.

Şubat ayındaki seçimle birlikte meclisin, neredeyse her seçimden sonra daha da büyüdüğü dönemler geride kalacak. SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan son hükümet, koalisyon dağılmadan önce seçim yasasında reform yapmayı başardı. Daha önce birçok hükümet bunun için kolları sıvamış, ancak muvaffak olamamıştı.

DW’ye konuşan Tutzing Siyasi Eğitim Akademisi’nden siyaset bilimci Jörg Siegmund, seçim yasası reformunu bir başarı olarak değerlendiriyor. İkinci oylar  daha da önemli hale gelirken, birinci oyların öneminin azaldığını belirten Siegmund, seçim bölgelerinde doğrudan vekil seçmeyi sağlayan birinci oyun öneminin azalmasıyla nispi temsilin karakterinin güçlendiğini belirtiyor.

Alman Federal Meclisi, dünyanın demokratik yolla seçilen en büyük ulusal parlamentosu konumunda. Yaklaşık 3 bin üyesi bulunan Çin Ulusal Halk Kongresi her ne kadar daha büyük olsa da bu parlamento, demokratik olarak seçilmiyor. Burada yaklaşık 3 bin üye bulunuyor. Ancak bu vekiller, Almanya’daki gibi 84 milyon değil, yaklaşık 1,4 milyar insanı temsil ediyor.

“Şişirilmiş parlamento” dönemi sona eriyor

Federal Sayıştay’ın hesaplamalarına göre, halihazırdaki 733 milletvekili, memurlar ve vekillerin çalışma ofislerinin giderleri toplandığında, Alman Federal Meclisi’nin vergi mükelleflerine yıllık maliyeti yaklaşık bir milyar euroyu buluyor.

Köln Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (IW Köln), 100 vekillik bir küçülmenin, yılda yaklaşık 125 milyon euro tasarruf sağlayabileceğini hesapladı. Ancak siyaset bilimci Jörg Siegmund, maliyet konusuna çok fazla takılmanın doğru olmadığı görüşünde: “Neticede demokrasinin bizim için bir değeri olmalı.”

Seçim yasası reformuyla birlikte yine de önemli bir maliyet azalması söz konusu olacak. Çünkü “şişirilmiş parlamento” dönemi sona erecek. Yeni düzenlemeyle ek ve denge vekillikleri uygulaması rafa kaldırılıyor. Daha önce bir parti, ikinci oyların etkisiyle hak ettiğinden daha fazla doğrudan vekillik kazanırsa, söz konusu seçim bölgesinden parlamentoya ek milletvekilli gönderebiliyordu. 2021 yılında yapılan son genel seçimlerde toplam 138 ek ve denge vekili meclise girdi.

Ek ve denge vekilliklerinin kalkmasının sonuçları ne olacak?

Reform aynı zamanda birinci oyla doğrudan seçilen tüm adayların parlamentoya giremeyeceği anlamına geliyor. Zira seçim bölgelerinin galipleri, ancak partilerine verilen ikinci oy oranının yüksek olması halinde mazbatalarını alabilecekler. Eğer doğrudan adayların sayısı ikinci oyların oranını aşarsa, en düşük oy oranına sahip doğrudan adaylar meclise giremeyecek. Bu da ek ve denge milletvekilleri olarak bilinen telafi vekillerinin sayısının azalması anlamına gelecek. Seçim reformunda buna “ikinci oy örtüsü” adı veriliyor.

Jörg Siegmund, bunun sonuçlarını şöyle açıklıyor: “Bu durum her seçim bölgesinde doğrudan vekil seçilememesi anlamına gelebilir. Bu da öncelikle büyük şehirlerdeki seçim bölgelerini etkileyecek ve bu da Federal Meclis’teki temsiliyetlerini azaltabilir.” 

Yüzde beş barajına ilişkin istisnalar

Almanya’da federal ve eyalet seçimlerinde yüzde beş barajı uygulanıyor. Bir parti, bu barajı aştığı takdirde parlamentoya girmeye hak kazanıyor. Bu sınır, Weimar Cumhuriyeti’ndeki parlamenter demokrasinin başarısızlığından alınan bir ders olarak, çok fazla sayıda küçük ve bölünmüş partinin parlamentoya girmesinin önünü alıyor.

Fakat bu kuralın bir istisnası var: Eğer bir parti, en az üç doğrudan vekillik kazanır ancak ikinci oyların yüzde beşini alamazsa, yine de Federal Meclis’e parlamento grubu olarak girebilir. Hükümet aslında bu kuralı kaldırmak istiyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi, söz konusu istisnanın uygulanmaya devam edilmesi yönünde karar verdi. Buna gerekçe olarak da “çok sayıda oyun boşa gitme tehlikesini” gösterdi.

Siyaset bilimci Siegmund’a göre, küçük partiler bu durumdan memnun: “Özellikle Sol Parti ve Hür Seçmenler, güçlü oldukları birkaç seçim bölgesinde yoğunlaştırılmış bir seçim kampanyasıyla en az üç doğrudan vekillik kazanmaya ve böylece seçim barajı engelini aşmaya çalışacak.” 

Related Posts

İsimsiz pizzalar gönderip teker teker tehdit ettiler

ABD’de şubat ayından bu yana dikkat çekici bir tehdit yöntemi gündemde. En az yedi eyalette çok sayıda federal yargıcın evine, isim verilmeden habersiz şekilde pizza siparişleri gönderildi.

Papa 14. Leo’dan beklenmedik çıkış

Katoliklerin yeni papası olarak 8 Mayıs’ta seçilen Papa 14. Leo, Kardinaller Meclisi’nin toplantısına katılarak kardinallerine hitap etti. Papa 14. Leo, selefi Papa Franciscus’un devam ettirilmesi gereken “değerli bir miras” bıraktığını söyledi …

Papa 14. Leo yapay zekanın, insan onurunun ve emeğin savunulmasında zorluklar yarattığını söyledi

Papa 14. Leo yapay zekanın, insan onurunun ve emeğin savunulmasında zorluklar yarattığını söyledi

Fransa’daki cami saldırganı tutuklandı

Fransa’da 25 Nisan’da Müslüman genç Aboubakar Cisse’yi camide bıçaklayarak öldüren şüpheli Olivier H, “ırk veya dine dayalı kasten öldürme” suçundan yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı.

Pakistan, Hindistan ordusunun ülkedeki askeri üslere yeni füze saldırıları gerçekleştirdiğini duyurdu

Pakistan hükümeti, Hindistan ordusunun ülkedeki askeri üslere yeni füze saldırıları gerçekleştirdiğini duyurdu. Füzelerin Pakistan’ın hava savunma sistemi tarafından önlendiği belirtilen açıklamada, “Hindistan, şimdi Pakistan’ın vereceği karşılık …

Özel’e isim vermeden ‘geçmiş olsun’ diyen Bahçeli’ye MHP’li isimden övgü

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ‘bir siyasi kurumun yöneticisi’ olarak tanımlamasını MHP’li Feti Yıldız, sosyal medya üzerinden övdü.