21 kurumdan Erdoğan’a Irak çağrısı: Ticari engelleri kaldırın

Doğu ve Güneydoğu Oda/Borsa AKP’den Erdoğan’a Irak Ticareti Çağrısı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde faaliyet gösteren 21 Oda/Borsa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Irak sınırındaki ticaret engellerine son verilmesi çağrısında bulundu.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani bugün Türkiye’ye geliyor. Sudani’nin ziyareti öncesinde Doğu ve Güneydoğu iş dünyasından, Irak ile ticaretin önündeki engellerin kaldırılması yönünde bir talep geldi.

21 oda ve borsa yazılı bir açıklama yaparak şunları belirtti:

“Bizler, bölge Oda/Borsa temsilcileri olarak, yıllardır Irak ile ticaretin omurgasını oluşturan iş insanlarıyız. Savaş, ambargo, kriz ve pandemi dönemlerinde dahi Irak’a, özellikle temel gıda maddeleri başta olmak üzere, kesintisiz ticaretimizi sürdürdük. Ancak bugün, ne yazık ki “Irak ile ticaretimizi nasıl artırırız?” sorusunu tartışmak yerine, mevcut ticaretimizi nasıl sürdürebiliriz kaygısı içerisindeyiz”

Ekonomim’in aktardığına göre açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanım, özetlediğimiz sorunlar, sadece ticaretimizin gelişmesini değil, mevcut ticari ilişkimizin sürdürülebilirliğini bile tehdit eder hale gelmiştir.” denildi.

IRAK İLE TİCARETTE YAŞANAN SORUNLAR

Oda ve borsalar, ticareti zorlaştıran sorunları şu şekilde sıraladı:

“1- IKBY ve merkezi hükümet arasındaki anlaşmazlıklar

Irak, merkezi hükümeti ile IKBY arasındaki yetki karmaşası, Türk ihracatçılarını ve taşıyıcılarını olumsuz etkilemektedir. Musul girişinde kurulan kontrol noktası, yalnızca Türkiye’den gelen mallara uygulanmaktadır.

2- Vergi ve masrafların yarattığı rekabet eşitsizliği

İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda tüm vergiler ve prosedürler uygulanırken, İran-Irak sınır kapılarında kurallar esnetilmektedir. Bu durum, fazladan ödenen vergiler ve masraflar sebebiyle ciddi bir rekabet dezavantajı yaratmaktadır.

3- Vergi yükleri ve yerel üretimi koruma uygulamaları

Bazı ürünlere yönelik yüksek vergi uygulamaları sadece İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda uygulanmakta, diğer sınır kapılarında ise muafiyet sağlanmaktadır. Bu durum, Türk ürünlerine karşı bir korunma mekanizması oluşturmakta ve eşit rekabet koşullarını ortadan kaldırmaktadır.

4- Transit taşımacılığın önündeki engeller

Irak, TIR sistemine taraf olmasına rağmen, ülke içinden transit geçiş hakkı uygulamada tanınmamaktadır. Dünya genelinde kendi araçlarımızla taşıma yapabilirken, Irak topraklarında bu imkandan yoksunuz.

5- Şoför vize sorunu, lojistik süreçlerin gecikmesi

İbrahim Halil Gümrük Kapısı’nda Irak vizesi alınamıyor olması, lojistik süreçleri geciktirmekte ve operasyonel zorluklara neden olmaktadır”

Açıklamaya imza atan kurumlar şunlardır: Adıyaman, Şırnak, Batman, Tunceli, Cizre, Van, Diyarbakır, Yüksekova, Erciş, Hakkari, Kızıltepe, Mardin, Nusaybin, Muş ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları.

Related Posts

Teknoloji devi 10 bin kişiyi işten çıkaracak

Teknoliji devi Panasonic Holdings, Japonya’daki çalışanları da dahil olmak üzere 10 bin kişiyi işten çıkaracağını bildirdi.

Dev marka ikinci kez satışta! 40 yıllık çay firması için karar verildi

Rize’nin Of ilçesinde 1985 yılında kurulan Of Çay, Türkiye’nin çay sektöründe önemli bir yer edindi. 2019 yılında dünya çapında kahve ve çay markalarının sahibi olan Hollanda merkezli Jde Peet’s tarafından satın alınan şirket, bu tarihten itibaren …

Google’dan kritik sorulara yanıt yok

Meclis Dijital Mecralar Komisyonu, algoritma değişiklikleri nedeniyle yoğun eleştiriler alan Google temsilcilerini dinledi. Komisyon üyelerinin eleştiri ve soruları büyük ölçüde yanıtsız kalırken Google temsilcileri “Herhangi web sitesini öne çıkarma ya da geriye düşürme gibi bir amacımız yok. Manipülasyon imkansız, kendi ayağımıza sıkmış oluruz” görüşünü dile getirdi.

Atık kağıtta ithalat sınırı yalan oldu

Sektörde yüzde 50 sınırı dinlenmiyor. Türkiye’de yayıncılık sektörüne bir darbe de dövizle alınan kağıtlar ve atık kağıt ithalatı ile vuruluyor.

Tasavvuf ya da İslam ahlak ve edebini kuşanmak

Tasavvuf tan kasıt İslam ’dır yani tasavvuf dendiğinde aslında İslam denmektedir. Bu sebeple büyüklerimiz tasavvufu ayrıca İslam kelimesiyle nitelemeye gerek görmemiş, hatta bu tür bir nitelemeyi (‘İslam tasavvufu’ denmesini) haşiv saymışlardır. Bu cümleden olarak havf ve reca / korku ve ümit konusunu bir tasavvuf ıstılahı olarak ele aldığımızda Kur’ân’ın ve Peygamber Aleyhisselam’ın ahlakıyla ahlaklanmaktan başka bir şeyi kastetmiyoruz. Ancak söz konusu ahlakın, amelî ve aklî uygulamalarına, zamana

‘Topraktan çıkan altın’ diye tabir ediliyor! Kilosu 3 bin lira

Samsun’un Kavak ilçesinde ‘topraktan çıkan altın’ olarak tanımlanan salebin hasadı başladı. Kilosu 3 bin TL’yi bulan salep üreticisine yüksek kazanç sağlarken, pazarda da büyük ilgi görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir