Bankalar ATM’lerin tamamını değiştirecek: Nedeni güvenlik değil!

İktidarın arka kapı müdahaleleri ile uzun yıllar boyunca hatalı ekonomi politikalarında ısrar eden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL’nin değer kaybetmesine neden olurken, Türkiye’de görülen yüksek enflasyon milyonlarca vatandaşın alım gücünü kaybetmesine neden oldu. 

Ekonomi yönetiminde yapılan kapsamlı değişikliğe karşın, enflasyonun istenilen seviyelere düşürülememesi, tedavüldeki en büyük Türk lirası banknotu olan 200 liranın değerini 5.5 dolara kadar düşürürken, yeni banknot basım taleplerine kulaklarını tıkayan TCMB, bankaların ATM’lerde büyük sıkıntı yaşamasına neden oluyor. 

VATANDAŞLAR İSYAN ETTİ, BANKALAR BEKLENEN ADIMI ATTI

Türk lirasında görülen değer kaybı, artan fiyatlarla birlikte milyonlarca vatandaşın banka ve kredi kartlarına yönelmesine neden olurken, halihazırda nakit kullanmak isteyenler ise ATM’lerde büyük sorunlar yaşıyor. 

Çok sayıda banka, artan nakit talebine yetişmekte güçlük yaşayarak, çareyi ATM’lerde 20, 50 ve 100 liralık banknotlar için ayrılan bölümlere 200 lira doldurmakta buluyor. Bu durum daha düşük banknot çekmek isteyen vatandaşların ATM’lerden eli boş dönmesine neden olurken, bankalar ATM’lerde yapacağı radikal değişiklik ile banknot sorununa son vermek için harekete geçti. 

ATM’LERİN TAMAMI DEĞİŞECEK 

Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Türkiye’nin 81 ilindeki ATM ağını yenileme kararı alan bankalar, bu kapsamda yatırılan paraların da çekimine imkan tanıyan yeni nesil ATM kullanımına başlayacak. 

Şu anda Türkiye’nin birkaç şehrinde seyrek olarak kullanılan ATM’ler, para çekme ve yatırma işlemleri için aynı bölümdeki banknotları kullanarak, bankaların ATM’lerde yaşadığı nakit sorununu büyük ölçüde çözüme kavuşturuyor. 

Halihazırda yaygın olarak kullanılan ATM’lerde, yatırılan paralar ve çekilen paralar için farklı iki bölüm kullanılıyor. Bu durum, ATM’ye çok sayıda banknot yatırılsa bile, teknik yetersizlikler nedeniyle bu paraların para çekme bölümüne aktarılmasına engel olmakta. 

ATM ağını yenileme kararı alan bankalar, özellikle büyükşehirlerde hızlıca yapacağı dönüşüm ile yeni nesil ATM’leri kullanıma sunacak. Yeni ATM’ler, eski ATM’lere kıyasla daha pahalı olmasına rağmen, hem işlemler daha hızlı yapılacak hem de yatırılan paraların başka müşteriler tarafından çekilebilmesine olanak sağlayacak. Böylelikle ATM’lerde yaşanan banknot krizi sona erecek.

Related Posts

Dünya devi bankadan Türkiye ekonomisi için kritik uyarı

Bank of America, Türkiye’de ilk faiz indiriminin Temmuz ayına sarkabileceğini, enflasyonda yukarı yönlü bir sürpriz halinde ise bu sürecin Eylül’e ötelenip ekonomiyi resesyona (durgunluğa) sürükleyebileceğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Özbekistan’da

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Özbekistan’da

Merkez Bankası zam listesini açıkladı: Hangi kalem ne kadar zamlandı?

TCMB, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, yıllık enflasyon enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydetti. Aylık bazda fiyat artışıyla öne çıkan gruplar enerji ve temel mal oldu. Enerji grubu fiyat …

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE nisanda yüzde 2,65 arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,65 artış gösterdi.

Dünyaca ünlü ayakkabı markası 9.4 milyar dolara satılıyor

Giyim ve spor ayakkabı markası Skechers, 9.4 milyar dolara satılıyor.

Endonezya Maliye Bakanı Türkiye’ye geldi

Endonezya Maliye Bakanı H.E. Sri Mulyani Indrawati Türkiye’ye geldi. Indrawati, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü. Görüşmeye ilişkin Şimşek sosyal medya hesabı X’ten fotoğraf payalaştı. Bakan Şimşek paylaşımına İngilizce olarak şı …